Sunday, April 22, 2012

My father had an accident!!!!

21 April 2012...
10.50am

H/p aku tibe2 je berbunyi... ring..ring.... tngok2 mama kol... so.. aku angkat la.. mcm biasa... mama kol dr UUM.. mama hari ini ada kuliah( mama melanjutkan pelajaran 'Master' dlm bidang bahasa dkt Universiti Utara Malaysia).. mama aku buat PJJ(pengajian jarak jauh) so setiap hari sabtu dia ada kuliah... tiba2 suara mama berubah semasa bercakap dengan aku.. mama cakap.. 'hanis... sabar nah... mama nak bgthu sesuatu ni...jng panik'.. berderau darah aku.. aku dpt meng-agak sesuatu yg buruk telah berlaku dan hati aku bergitu gementar dan ingin bertanya dengan lebih lanjut... 'ya mama.. ada apa??..okey.. cek tak panik' ('cek' bermaksud saya dlm bhsa Kedah)...mama kemudian menyambung bicara... 'AYAH ACCIDENT'...reaksi aku..."dengan apa???"...mama kembali meyambung cerita... "DENGAN LORI"...tiba2 aku rasa jantung aku bagaikan berhenti seketika... gelap semua... aku panik.. tapi aku tak tunjuk dkt mama....mama kembali meyambung bicara..." Hanis bawak adik-adik pg hospital..bawa keta hati2..." mama skrg dkt Changloon ni.. tngah tunggu bas/teksi"... aku dengan pantas memanggil adik aku.. aku tidak dpt tahan sebak/hiba di dada terus bercakap kpd adik2 yg ayah kemalangan... nasib baik adik aku yg tengah belum keluar lagi.. dia nak pergi tuition naik moto dipandu oleh dia sndiri...so.. kami tunggu mama dkt Shahab Perdana(stesyen bas)...

12.30pm

kami sampai dekat Hospital... bus yg mama naik dr Changloon sampai tepat pukul 12 tgh hari... kami bergegas ke unit kecemasan... then nampak Mak Lang and Mak Njang( saudara kandung ayah) mereka nampak gelisah sekali.... mereka memberitahu ayah aku tengah dirawat... kami kemudian masok bergilir2 melihat ayah aku... aku rasa sebak/hiba sngt bila tngok baju ayah berdarah2.. tngan bengkak... dokter bagi tahu.. tulang tangan ayah(tulang kecil dan siku) hancur... dan tulang lengan terkeluar dr sasaran... aku tngok ayah sesekali meraung kesakitan.. aku sedih sngt cz ayah seorang yang tahan sakit.. dia takkan bising atau menjerit kalu terkena sesuatu yang menyakitkan contohnya, dahulu ayah aku pernah kena kepit/cengkam oleh ketam yang hidup sewaktu ayah aku hendak menbersihkan ketam tersebut, ternyata ketam itu masih bernyawa dan mengetam/mengepit jari ayah aku hinga 'nampak tulang' itu la kedalaman yg ingin aku gmbarkan... ayah aku just gelak je... darah banyak time tu... aku dapat bayangkan.. bertapa sakitnya ayah time accident ni.. yelah tulang hancur... aduh.. kesian ayah.. ayah seorg yang banyak berjasa cz ayah ialah ketua kampung... ayah selalu berbakti kpd org2 kmpung.dan tak pernah mengabaikan org kampung. mcm2 jasa ayah aku...aku jadi pilu mengenangkan nasib ayah... kecian ayah.. terkenang kembali perkara semalam... dimana aku telah masak nasi beriani dan ayam merah... ayah just makan cikit sngt... ahli keluarga yang lain semua mkn habis....tak pernah2 kalu aku masak ayah makan cikit... dia kata dia tak lalu nak makan... pg td pun  sewaktu beli makanan utk sarapan..dia tak makan.. so hari ni dia 'operation' dia x mkn cz dokter suruh puasa...kesian ayah... hm... sedih sngt2...

 22 April 2012- 27 April 2012

Ayah setiap malam sakit dia bertambah terok, jadi, kami sekeluarga kena selalu jaga ayah. nasib baik ayah layak duduk wad first class dkt hospital tu.. malam-malam.. kami tido je dkt hospital tu beralaskan toto dan tikar.. ha.. best tw... mcm hotel pun ada.. 1 bilik sorang pesakit je.. selesa sangat... makanan yg disediakan pun sedap.. heheh.. ayah x selera makan akibat sakit.. jd, saya la yg habiskn makanan tu.. huhuhu... erm.. pagi2 adik2 nk pergi sekolah, mereka dh prepare baju sekolah yg tlh disterika di dalam keta.. so, x de la susah nk kena berulang alik..rumah dng hospital buklan dekat... 13km kot...ada satu hari tu, aku tak ingat hari apa.. time tu ayah kena asthma... terok sngt... aku tngok ayah sesak nafas.. aku jadi panik... aku cepat2 panggil nurse... alhamdulillah..selepas ayah diberi oksigen.. ayah semakin pulih..selama seminggu aku tugas jaga ayah bergilir2 dgn mama... dan bila malam, kami 1 family tido dekat hospital... pada hari jumaat, 27hb.. ayah keluar hospital dan balik rumah.. untuk hari-hari seterusnya.. aku akan bawa ayah untuk cuci luka pembedahan di hospital/atau klinik berdekatan.. tlg doakan ayah saya cepat sembuh ya?? amin.......

Ring...Ring.. My handphone was ringing.. It's was my mom.. I pick up the phone call.. My mom call from her university... On that day my mother having  classes ..  she further her studies at master level at University Utara Malaysia, Sintok, Kedah. My mom suddenly told me to be calm because she want to say something that may make me get shock.. My mom told me that, my father had an accident with a  lorry!!!.. My  heartbeats stop for awhile.. my tears suddenly come like a heavy rains.. My mom get ready go back to home..she ask me to pick up her at bus station.. and after that we went to the hospital where my father had been in.. I saw my aunts waiting at an emergency room corner.. they are crying and pray for my father.. My mom, sisters and I went to saw my father.. I saw my father was got bleeding.. especially at his hand.. his cannot control his pain and scream when the doctor want to straight his left hand bone to the original place.. the doctor doesn't know that my father not only have broken bone.. but his also have broken elbow.. when the doctor saw my father condition, he quickly do x-ray and he saw my father real condition..the surgery had done on that day at 7.30 pm until 2.30 am... Me and my sisters stayed at home.. because my mom wants me to make sure my sisters get enough sleep and ready to go to school on the next day.. Honestly, I can't sleep at the night.. I thinking about my father at the operating room.  My father was placed at first class room(after the operation was done)..On the next day, I came to visit my father at hospital.. My father looked weak.. I changed my schedule with my mom to take care of my father at hospital..At night, my mom had take care of my father at the hospital and I was take care of my two sisters at home..That became my responsibility. I need to sent my two sisters at school every morning and pick-up them back from school.  Many visitor a.k.a my father's friends came to visit my father..My father conditions became worst when he was attacked with asthma at every night.. My mom, me and my two sisters was slept at the hospital to accompany my father..Fortunately, my father became more good/look more healthier after the next day. On 27 April 2012, my father had discharged from the hospital.
             
Tangan ayah saya kesan daripada kemalangan dengan lori( tulang patah 6, siku hancur)
My father's hand  impact from the accident

ahli Adun pokok sena,dtg melawat ayah
a politician's came to visit my father

ll

 


Wad yang selesa untuk ahli keluarga/rakan2 dtg melawat ayah saya
the ward is so comfortable and easier for family and friends come to visit my father


Saya harap bapa saya akan pulih tidak lama lagi.
I hope my father will recover soon.



Pemandangan diluar tingkap wad yang sangat cantik(bandaraya Alor Setar)
the view outside the window of the ward are very beautiful
Bergambar sebelum pulang ke rumah
we took some pictures before leaving the ward and back home





Bilik air wad yang selesa
the ward have a comfortable bathroom




Wednesday, April 18, 2012

EXO(K)-MAMA(Korean ver.)


the best EXO live performance so far


YEAH..EXO ada lagu baru tajuk 'MAMA'.... I LIKE!!!... lagu ini sangat epic!!.. seriously, saya suka lagu ini.. melody dia best.. dan memenuhi citarasa jiwa saya..saya memang suka music macam ini... tapi sesetengah orang tidak suka lagu jenis rancak dan epic.. yeah.. itu peribadi punya pilihan dan pandangan... anyway... memang terbaik la lagu ni.. tapi music video dia la masalah sikit.. malas nak cakap... kalau korang nak tahu.. just pergi dkt youtube dan tengok sendiri...for me, saya just terhibur dengar music dia sahaja dan bukan mahu terpengaruh dengan apa yang ditunjukan di dalam video lagu 'MAMA' tu... EXO mmg sebuah kumpulan baru yang berbakat... tarian mereka hebat.. lagu mereka best... saya tidak pernah minat sesuatu kumpulan dengan bersungguh-sungguh.. tapi kumpulan EXO memang menarik perhatian saya... hehehe..




Yeah.. EXO had a new song called 'MAMA'.. I really like this song... this is an epic song.. I like the melody in this song.. sound like want to dance for me.. yeah.. I know some people don't like this kind of music .. I respect their opinion.. anyway.. about 'MAMA' music video.. yeah... I don't want to tell it.. but I just like the song only.. and I don't think I will get  influenced when I saw the music video.. that my opinion.. I just want to enjoy listening this song...Exo is a new boy group and they are so talented.. especially their dance, their song.. their are different from other K-Pop groups.. believe me.. I never really like a K-pop group like EXO.. in easy word.. Exo is my favourite K-Pop group.. yeah that all..PEACE... I will write again soon.. Insyaallah..



Exo dance in their new music video 'MAMA'

 
My favourite member in EXO is SUHO, he is leader for EXO(K)

SU HO again( we're born in the same year)

(video klip ini aku telah edit..kalau nak tengok yang original boleh tengok dekat youtube
This music video have been edited by me.. If you want to see the original one, you can go to youtube)




Outing time with...

Salam dan Hai

kali ini saya ingin bercerita tentang saya keluar jalan-jalan dengan....

(cerita 1)

 Pada hari Jumaat (6 April 2012) saya dan Farah iaitu kawan baik saya keluar bersiar-siar dekat pasaraya yang diberi nama City Plaza... setelah lama tidak berjumpa akhirnya dapat juga bertemu... kami pergi makan chicken chop dkt food court sedap tau!.. Then pergi karaoke.. tapi... karaoke dekat situ tak best... semua lagu lama-lama.. Owner pusat karaoke tu tidak update lagu-lagu dekat situ... bosan betul... then lastly, kami pergi  tengok anak Aishah.. Farah nak tengok anak Aishah, aku kali ni sudah dua kali dah melihat anak Aisyah(saya ada menulis tentang Aishah dan anaknya pada blog saya yang lepas..sila tekan ini untuk membaca blog saya tentang Aishah dan anaknya)... overall... best la keluar kali ni dengan Farah... =)

(cerita 2)
pada hari sabtu (7 April 2012) di Star Prade,Alor Setar.Kedah.. saya ditemani oleh adik perempuan saya, kekasih saya, sepupu saya dan teman lelaki adik saya... destinasi yang kami tujui ialah Star Prade, Alor Setar. buat apa?? Mereka ingin bermain bowling... jadi saya ikut sahaja..  semua orang main bowling kecuali saya.. hehehe... kenapa?? saya tak pandai main bowling dan perlu banyak berlatih untuk tidak digelakkan oleh adik dan sepupu saya... memang best la keluar pada hari itu.. lepas mereka main bowling, dan saya jadi penonton, kami pergi makan nasi ayam dekat restoren ketiaw iman, cadang mahu makan char kuew tiaw, tapi char kuew tiaw belum siap lagi time tu... so, di bawah ada beberapa gambar yang inging di kongsikan...

Hello everyone!

(Situation no. 1)
Last Friday, Farah(my best friend) and me went to town for hang out.. we went to mall nearby the town.. known as City Plaza Mall... what I like to go to City Plaza Mall is because I want to eat chicken chop at the foodcourt.. It's so delicious you know! you should try it!... After me and Farah ate, we went to karaoke.. but I feel not satisfied with the karaoke management because they do not update their song at every karaoke room..sound so sad.. please.. update your song!!!! feel frustrated and I felt like I want my money back!!!... hurm... anyway after karaoke, we went to meet our friend, Aishah who had given birth to a baby boy.. I had wrote about her on my previous blog..click this  if you want to read about Aishah.

(Situation no.2)
I would like to tell you about my outing time with my love, my sister, my cousin and my sister's lover..well, went to Star Prade,Alor Setar to play bowling.. All of them played bowling except me.. I don't like bowling because, I need more practice to play bowling.. 'I look stupid if I play bowling' a.k.a I am not efficient when playing bowling..yeah...so sad.. after played bowling, we went to eat chicken rice at Ketiaw Iman's Restaurant... that all for my outing time.. here I had uploaded some pictures tu share with you..

ll
 Farah and me

 (from left) my boyfriend,me and my cousin

(from left) my sister's boyfriend, my sister and my cousin

Tuesday, April 17, 2012

Kalimah 'ALLAH' di cop ibu jari!

Subhanallah!! 


23 CIRI ORANG YANG MENCINTAI KAMU

1. Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.

2. Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.

3. Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.

4. Orang yang mencintai kamu selalu ingin tau tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tau kegiatan kamu.

5. Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ’selamat pagi’, ’have fun’, ’selamat tidur’, ‘take care’, dan lain-lain, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, karena dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya, menyatakan dengan cara yang berbeda, bukan “aku CINTA padamu”.

6. Jika kamu merayakan tahun baru dan kamu tidak mengundangnya ke pesta yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.

7. Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, karena saat-saat itu ialah saat yang berharga untuknya. dan saat itu, matanya pasti berkaca. karena saat bersamamu tidak selalu terulang.

8. Orang yang mencintai kamu selalu mengingat setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. karena dia menyematkan kata-kata mu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.

9. Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, karena dia ingin tahu apa kgemaran kamu – kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun susah menggemari kesukaan kamu, tapi akhirnya dia bisa.

10. Kalau kali terakhir kalian bertemu, kamu mungkin sedang sakit, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu – karena dia khawatir tentang kamu, peduli tentang kamu.

11. Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan kapan ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.

12. Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.

13. Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup karena kamu telah menggetarkan dunianya.

14.Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.

15.Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan senantiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan lingkungan yang mungkin membawa pengaruh buruk terhadap kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh dimata, dekat dihati?’

16. Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

17. Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang bikin BETE, seperti menelefon kamu 100 kali sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

18. Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.

19. Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!. bahkan dia begitu gembira karena dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari memenuhi permintaan kamu walau sesulit apapun permintaan itu.

20. Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda yang berharga buatnya.

21. Dan jika kamu coba menjauhkan diri darinya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyadarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.

22. Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu karena sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.


23. Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, karena dia tidak mau kamu terbebani karenanya. saat kau pinta dia pergi, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, karena dia benar-benar mengerti apa itu cinta



Perbezaan Suka, Sayang dan Cinta

Saat kamu MENYUKAI seseorang, kamu ingin memilikinya untuk keegoanmu sendiri.
Saat kamu MENYAYANGI seseorang, kamu ingin sekali membuatnya bahagia dan bukan untuk dirimu sendiri.
Saat kamu MENCINTAI seseorang, kamu akan melakukan apapun untuk kebahagiaannya walaupun kamu harus mengorbankan jiwamu.


Saat kamu menyukai seseorang dan berada disisinya maka kau akan bertanya,"Bolehkah aku menciummu?"
Saat kau menyayangi seseorang dan berada disisinya maka kau akan bertanya,"Bolehkah aku memelukmu?"
Saat kamu mencintai seseorang dan berada disisinya maka kau akan menggenggam erat tangannya...


SUKA adalah saat ia menangis, kamu akan berkata "Sudahlah, jangan menangis."
SAYANG adalah saat ia menangis dan kamu akan menangis bersamanya.
CINTA adalah saat ia menangis dan kamu akan membiarkannya menangis di bahumu sambil berkata, "Mari kita selesaikan masalah ini bersama-sama. "


SUKA adalah saat kamu melihatnya kamu akan berkata,"Ia sangat cantik/tampan dan menawan."
SAYANG adalah saat kamu melihatnya kamu akan melihatnya dari hatimu dan bukan matamu.
CINTA adalah saat kamu melihatnya kamu akan berkata,"Buatku dia adalah anugerah terindah yang pernah Tuhan berikan padaku.."


Pada saat orang yang kamu SUKA menyakitimu,maka kamu akan marah dan tidak mahu lagi bicara dengannya.
Pada saat orang yang kamu SAYANG menyakiti hatimu, kamu akan menangis untuknya.
Pada saat orang yang kamu CINTAI menyakitimu, kamu akan berkata,"Tak mengapa dia hanya tidak tahu yang dia lakukan."


Pada saat kamu suka padanya, kamu akan MEMAKSANYA untuk menyukaimu.
Pada saat kamu sayang padanya, kamu akan MEMBIARKANNYA MEMILIH.
Pada saat kamu cinta padanya, kamu akan selalu MENANTINYA dengan setia dan tulus...


SUKA adalah kamu akan menemaninya bila itu menguntungkan.
SAYANG adalah kamu akan menemaninya di saat dia memerlukan.
CINTA adalah kamu akan menemaninya tidak peduli bagaimana pun keadaanmu.


SUKA adalah hal yang menuntut.
SAYANG adalah hal memberi dan menerima.
CINTA adalah hal yang memberi dengan rela.


Best day to cut your nails





barang siapa yang mengerat kukunya pada:

Hari Sabtu: keluar dari tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit
Hari Ahad: Keluar kekayaan masuk kemiskinan
Hari Isnin: keluar daripadanya gila dan masuk sihat
Hari selasa: keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit
Hari Rabu: keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan
Hari Khamis: keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit
Hari Jumaat: keluar daripadanya dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan 

masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala
 


PERINGATAN:  jadi, kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya. walaupun hanya kuku tapi adalah sebahagian daripada badan kita yang perlu kita hormati. misalnya kerat kuku ada adabnya selain mengikut hari, kita juga perlu buang kuku itu pada tempat yang tidak kotor, sebagaimana yang diajar..seeloknya kita membuang ke tanah kerana kita juga berunsur tanah. bukannya tong sampah sekali pun tong sampah itu bersih.


sumber:
Mufakkiratul Mukmin 2009




According to ISLAM rule's, for those who cut their nails at:

Saturday: OUT from the body medication(that purely from our body) and GET IN diseases.
Sunday: Your wealth will GET OUT and poverty will GET IN

Monday: madness will OUT and then good health will GET IN the body
Tuesday: Your health will OUT from the body and the disease will GET IN the body
Wednesday: Your doubt will GET OUT and
poverty will GET IN to your life
Thursday: The madness will OUT from the body and you will get healthy from any diseases.
Friday: Your sins will go out and It's like you're new born baby without any sins and Allah S.W.T will give bless  you.

REMEMBER: Cut your nails with methods that have been provided. Althought, It's just nails but it's one of PART from our body and we need to respect it. For example, we not only need to follow the methods above, but we need to know where to throw our nails and please, don't throw your nails at your dustbin. The best way to throw it,somewhere near at the ground because we derived from the soil.
 


Credit tohttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=169088236511360&set=a.153860168034167.40101.144541028966081&type=1&ref=nf

Saturday, April 14, 2012

MUST READ: Gambaran HARI KIAMAT dan HARI PEMBALASAN!!





Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

- Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

ⅰ- Pemimpin yang adil.
ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata “Aku takut pada Allah”.
ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.

- Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara “pergilah berjumpa dengan para Nabi”. Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

- Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.

- Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga ‘Arasy itu tiba dibumi.

- ‘Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

- Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari ‘Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

- Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & ‘Atid / Kiraman Katibin.

- Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

- Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

- Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

- Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

- Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.

- Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

- Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta’ala dengan Maha Bijaksana.

- Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

- Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :

ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.
ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)

Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.

Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.

Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :

① Sedekah/amal jariahnya.

② Doa anak²nya yang soleh.

③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.


P/S: need translation? please select your language at the right corner of my blog


credit to : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150573508772567&set=a.394166832566.169794.224257382566&type=1

Saturday, April 7, 2012

Visited my best friend who was gave birth to a baby boy

 Assalammualaikum dan Hai semua,

Hari sabtu lalu(31.3.2012).. Saya telah melawat kawan baik saya yang telah melahirkan anak lelaki. bayi dia sangat comel tau.. kulit putih kemerahan, hidung mancung, saya dapat bawangkan bila bayi tu besar dia mesti jadi seorang lelaki yang kacak.  Berbicara tentang kawan saya, kami telah menjadi kawan rapat  sejak dibangku sekolah lagi, semasa di sekolah menengah di tingkatan dua, bermulanya persahabatan kami.. kawan saya duduk di depan saya, kami berdua lahir pada bulan yang sama dan mempunyai kesamaan di dalam perwatakan, ye.. mungkin tidak sama 100% tapi kami serasi sebagai kawan karib dan sebab itu kami masih bersahabat sehingga sekarang..kawan saya telah berkahwin semasa dia berumur 19 tahun dan melahirkan anak pada umur 21 tahun( awal bulan Mac)...  suami dia seorang anggota polis dan suami dia sebanya dengan kami. Kawan saya tinggal di Kuala Lumpur, tapi untuk tempoh berpantang, dia akan tinggal bersama emak dia di Kedah, kerana suami dia berkerja di Kuala Lumpur.. Jadi ini lah cerita saya untuk kali ini.. ti melawat ttunggguuuu!!! sebelum anda meninggalkan blog ini.. saya ada meg'upload'kan beberapa gambar semasa saya pergi melawat kawan saya yang baru sahaja melahirkan anak lelaki yang comel  =)



Hello,

Last Saturday(31.3.2012).. I had visited my best friend who was gave birth to a baby boy.. her baby is so cute.. the baby skin is reddish-white, the baby also has a sharp nose, I can imagine when the baby become a teenager, he his become a handsome boy.. Talk about my best friend, yeah, we have been friend since at secondary school, start at the age of 14, we have same class and we are born at the same month.. so, her behaviour is just like me.. but not totally same.. she is a good girl, polite, a royal friend.. I really comfortable friend with her.. She was married at the age of 19(early 2010) and she had given birth at the age of 21 (early march, 2012).  her husband  work as policemen and her husband's age is same like us. The couple staying at Kuala Lumpur but after my friend had given birth, she decided to stay with her mother at Kedah for a while and she will go back to Kuala Lumpur after her period of confinement end. That the story about one of my best friend.. I hope you're enjoyed reading my story.. and thanks for reading this... but..waiiitttttt!!!! before you leave.. please look at below this, I had uploaded several picture when I visited my friend with her baby boy...  =)

Saya bersama baby yang comel ini
me with the cute baby
 

 aww.. so cute

Ini pula ialah adik saya.. dia pun mahu bergambar dengan baby jugak
My sister posing with my friend's baby

the baby name is muhammad yusuf daniel

baby tengah disusukan oleh ibunya menggunakan botol susu
the baby is being fed by his mother using a milk bottle

Gambar lama, masa ni kami berumur 18 tahun dan tengah bersiap-siap untuk berenang
old picture, we're 18, at this time we're ready for swim

gambar kenangan semasa di sekolah menengah
old memory, when we're at high school

Wednesday, April 4, 2012

Make-up done by me

 Salam dan Hai semua kawan-kawan,

Kali ini saya nak cerita tentang 'make-up'.. sebenarnya 'make-up' adalah salah satu daripada minat saya, saya sangat menyukai 'make-up'.. kalu diberi pilihan 'make-up' dengan beli baju, saya akan memilih untuk membeli 'make-up'.. dasyatkan? sepanjang tiga tahun buat diploma dekat UiTM, kawan-kawan saya lah yang menjadi model untuk di-'make-up' kan..  saya selalu 'make-up' kawan-kawan saya untuk 'dinner', 'keluar jalan-jalan' dan macam-macam lagi... Saya banyak belajar 'make-up' dari Youtube.. untuk 'make-up' guru dari youtube, saya selalu memilih channel MissChievous, MichellePhan dan banyak lagi tapi dua 'channel' yang dinyatakan tadi adalah 'channel' make-up guru yang terbaik bagi saya.. walaupun saya mahir dalam penyolekkan.. tapi saya perlu berlajar lagi.. kerana apa yang saya perolehi masih lagi tidak cukup.. dibawah adalah gambar-gambar rakan-rakan saya yang telah di 'make-up'kan oleh saya...


Hello,

This time I would like to write about my makeup skill... yeah.. before this, I have made a makeup toturial video(that have been requested by my friend), but unfortunately, I accidently delete the video.. so next time I decide want to make a video for makeup toturial but all in planning...  For your information, I'd makeup my friends for dinner and outing.. I really enjoyed when doing makeup.. I practised it year by year.. and even right now I know how to makeup,  but I still learn how to be a professional makeup artist.. makeup is one of my hobby.. below there I show you some of my 'model' a.k.a my friends that have been makeup done by me..


smokey purple(this picture is me)


Smokey pink


 gothic babydoll theme




Smokey black+grey

Smokey red







Tuesday, April 3, 2012

Mimpi Jadi Realiti atau Fantasi? / Dream become a reality or fantasy

Assalammualaikum dan hello..

Aku ada impian iaitu untuk  'KURUS'.. ya.. untuk kurus ya?.. semenjak tahun 2010 kan.. badan aku naik mendadak la.. sedih... tapi kini aku perlu berazam dan kuatkan semangat untuk kurus kembali badan aku.. sia-sia je aku mempunyai ketinggian.. kan elok kalu tinggi dan kurus?.. aku nak kurus tapi bukan nampak "kerempeng(kurus kering)" la... aku just nk nampak kurus cantik... u know what i mean right? yes.. you are!... please doakan aku agar impian aku ini tercapai.. aminnnnnn...


hello to all my beloved readers!

I have a dream.. to be 'THIN'... yeah.. to be thin... u know what, since 2010, my weight gained rapidly... so sad... but , after I finished my diploma recently... I  have more time for myselfe and need to be strong to make myself become thin again.. I had been thin but it not last longer... I just want to be thin.. not to be anorexia .. I just want to be thin and look healthy.. u know what i meant right.. yes you are... please pray for me.. I hope my dream will come true...

Monday, April 2, 2012

Nama Jepun yg kelakar =D

Salam and hello... 
cuba baca nama jepun dibawah.. kelakar kot... xthn aku membacanya.. gelak guling2.. huhuhuh



NAMA JEPUN

01. Yang pemarah - KEiJI CACIMAKI

02. Yang suka berjimat - SAYORI SUKAMURA

03. Yang bisu - KIETA TADASORA

04. Yang suka makan nasi - NANACHi KASIBANYA

05. Yang suka layan blues - APO NADIKATO

06. Yang suka belajar - ASHIKO ULANGKAJI

07. Yang kerap bikin kacau - WAKASI HURUHARA

08. Yang sangat kedekut - MATIMATI TAMOKASI

09. Yang suka sangat tidur - ICHIBAN TIDOMATI

10. Yang suka mengintai - HINTAI AKOSUKA

11. Yang tua - TARAGIGI PADANMUKA

12. Yang kena tinggal bini - SUSAHATI BINILARI

13. Yang suka merempit - SAJA CARIMATI

14. Yang Lembab - AYUMI SIPUTBABI

15. Yang suka marah - KAKAKI DIMUKA


p/s:  ini copy n paste jew taw.. bukan saya yg menciptanya..

Sunday, April 1, 2012

Jangan berlagak boleh tak??

Assalammualaikum.. dan hai kepada semua,

entry kali ini, saya nak bercerita sedikit tentang sikap masyarakat kita terutamanya kepada peniaga yang sudah maju atau pelanggan ramai dtg makan dekat restoran mereka.. saya just nk tegur.. jangan ANDA SOMBONG DAN ANGKUH KPD PELANGGAN ANDA YE? ALLAH YG MENENTUKAN REZEKI ANDA!!!!!!...

kisah 1
kisahnya bermula apabila hari last saya dekat UiTM Seri Iskandar.. lepas present praktikel report dan presentation, saya, my love dan kawan2 tersayang(tengku n enab).. pergi la makan dekat SATAY BOTA... memang terkenal satay tu.. so, apabila kiteorang duduk, datang lah seorang PEREMPUAN ni, a.k.a PELAYAN RESTORAN..dengan muka masamnya dan angkuh.. takpela.. saya dan kawan2 rilex aje.. kiteorang pun pesan la satay (asing-asing untuk setiap orang) then PEREMPUAN tu kata, " x boleh ek pesan asing-asing kena sekalikan" okey, fine... dah la nada suara dia kurang ajar...kiteorang still okey lagi.. time PEREMPUAN TU HANTAR SATAY.. bayangkan.. kiteorang dh la order banyak... lepastu boleh pulak dia satukan semua satay tu, kiteorg ada yg order satay perot(15 cucuk), satay ayam(25 cucuk) daging(15 cucuk)..ha.. macam ne tu nak asing kan kite punya? kang terambil kawan punya satay, kecian dia... aduh.. then saya cakap "kak, boleh tak saya nak pinggan? sbb nak asing2 kan satay ni.. nanti senang".. then PEREMPUAN tu ckp "eh, xboleh la mcm tu.. susah la.. kalu  satu pinggan boleh la".. then saya ckp" owh.. okey.. bg la satu" dh la pinggan satay yang dia satukan satay tu kecil.. bayangkan..satay banyak... takkan kiteorang nak kongsi? kesian kwn2 and my love saya... diorg mesti segan nak kongsi satu pinggan... saya punya la sabar.. begitu jugak dngn mber saya... diorg pun sabar jugak.. dah la POMPUAN tu bg kuah satay tak cukup... geramnya...then POMPUAN tu bg pinggan yang saya mintak.. dia lempar je kot... ya allah.. punya la sakit hati... kenapa dia buat kiteorg mcm ni? dia pun umur lebih kurang kiteorg je.. tak payah la nak kurang ajar sangat... then time dh hbis makan, ade banyak satay lebih di dalam pinggan, kiteorang mintak la nak bungkus... kiteorg minta dia tlg bungkuskan sbb kebetulan dia lalu dkt kiteorg.. then dia cakap "ambik pinggan tu, pergi bg dekat tempat bungkus satay tu".. YA Allah.. punye la panas hati kiteorg...kiteorg pun pergi dkt tmpat bungkus satay tu dengan rasa sakit hati...kenapa la ye anda berlagak sangat? muka kiteorg ni singkit sngt ke smpai x layak anda layan kiteorg sebagai pelanggan???!!!!!!-bicara di dalam hati aku lagi..


kisah 2

kisah ni berlaku semalam, time aku bawa adik2 g makan dekat 'food court' Star Prade, Alor Setar.. aku pun pergi la order dekat counter kedai makan tu.. nama dia 'MASAKAN LUBNAN'.. ha.. sapa org2 kedah.. boleh la ye pergi 'ushar' dekat food court tu.. first aku tanya, "mak cik, boleh saya tanya, 'lazania' tu apa?" then dia jawab.. " u tak payah order 'lazania' drpda order 'lazania' baik order nasi ayam".. tersentak hati aku... aik? ingat aku x pandai makan ke??? aku bermonolog di dalam hati.... then aku tanya " kenapa mak cik?" .. mak cik tu just diam buat tak tahu je... then aku cakap lagi " mak cik, lazania tu letak cheese ke atas dia?" then dia buat tak tahu lagi... kali ketiga aku tanya dia x cakap  "u order nasi ayam lah!"... mak oi.. aku yang nak makan.. dia pulak yg tentukan? bicara hati kecilku.. aku dh lapar sangat time tu.. terus order nasi ayam... so.. time nk bayar.. aku nk mintak sos cili, cz aku nmpak sos cili dkt tmpt tu.. then aku ckp.. " boleh saya mintak sos cili?" dia ckp takde... aku tak puas hati cz tepi dia je sos cili tu..." tu, sos cili?" then dia ckp, "saya dh letak cili dekat nasi tu".. dia berkeras xnk bagi jugak.padahal xde pun sos die letak.. aku pun bayar n pergi dengan rasa hampa.. 


teguran

kenapa ye masyarakat melayu yg dh maju dlm perniagaan berlagak sangat? bukan smua, tp saya sudah banyak kali terkena.. rasa sakit hati dan hampa pun ada... apa motif diorg? tak takot ke Allah tarik balik rezeki tu??..moga2 Allah memberi mereka kesedaran..

EXO-New K-Pop boy band!!

 Assalammualaikum dan hai,
Okey, kali ini saya nak tulis tentang K-pop, bukan selalu kan saya menulis tentang K-pop?... Tapi hari ini, saya akan menulis tentang sebuah kumpulan lelaki baru yang diberi nama "EXO".. dari  Korea Selatan..  Saya mula meminati kumpulan ini apabila kawan saya , madiha telah memperkenalkan kepada saya lagu "History" daripada kumpulan ini...Jenis rentak lagu yang digunakan didalam lagu ini adalah kegemaran saya.. maksud saya, saya meminati rentak lagu jenis elektronik, pop,hip-hop,dan RnB.. Bila pertama kali saya mendengarkan lagu "history", saya amat meyukainya.. dan sangat mengagumkan kerana, ini EXO adalah kumpulan baru dan mereka belum lagi diperkenalkan sepenuhnya oleh syarikat mereka iaitu S.M, ini hanyalah single mereka atau lagu pengenalan mereka.. bukannya album mereka...hanya dua lagu yang baru diperkenalkan oleh kumpulan ini iaitu, "history" dan "what is love".. sila lihat musik video mereka dan tarian mereka.. sangat mengagumkan. Saya telah memberi 4/5 untuk group baru ini.. dan saya berharap mereka akan berjaya seperti senior-senior mereka iaitu DBSK, Girl's Generation, dan Shinee...

p/s: dibawah ini, saya telah meyediakan butiran terperinci untuk kumpulan 'EXO' ini dan juga musik video berserta link untuk muat turun lagu 'history'.. enjoy! =D


Salam and hello...

okey, this time I write about K-pop...Not usual I writting about K-pop right? but today, I writting  about new K-Pop boy band name "EXO"... from south korea... I just adore this group when I was listened to their single song name "History" the type of music that have been used in the music is my favourite.. I mean, I really like eletronic/hip-hop/RnB and pop music... When the first time I heard to this song.. I was fell in love with the music and music video.. It's awesome!!!..  please look at the music video.. see their dance.. so unique... for me.. this group totally awesome.. because this group is new and this is their single not their album.. I gave 4/5 for this new boy band group.. hope the will success like their senior (DBSK, Girl's Generation,SHINee)..Fighting!!

p/s: Below this, I have posted to about EXO details and their music video.. and the download link for their single 'History'..Enjoy! =D


DOWNLOAD LINK FOR EXO "HISTORY" SINGLE IN MP3:
http://www.4shared.com/mp3/Kbx1Bs0u/file.html



ABOUT EXO:

EXO (Korean: 엑소) is a twelve-member Chinese-South Korean boy group under SM Entertainment, formed in 2012. EXO is divided into two subgroups, EXO-K and EXO-M, promoted in South Korea and China, respectively. Their debuts will be released in China and Korea simultaneously.

EXO mempunyai 12 orang ahli , 6 dari China dan 6 dari Korea, 6 orang dari China(EXO-M) itu akan mempromosikan lagu mereka dalam bahasa Mandrin manakala 6 dari korea(EXO-K) akan mempromosikan lagu mereka di Korea..kumpulan ini ditubuhkan pada tahun 2012


EXO-K(Korea) "HISTORY" MUSIC VIDEO:



EXO-M(China) "HISTORY" MUSIC VIDEO